dissabte, 6 de setembre del 2008

Rise of the robots!

L'altre dia escoltava una cançó de Mudhoney, una de les bandes pioneres del moviment Grunge de Seattle, tituladad "Where's the future" i em feia la mateixa pregunta que ells. 2008, apropant-nos al 2009 ara que l'estiu i les vacances són un record per la majoria de nosaltres, on coi són els cotxes voladors?

I avui llegeixo un curiós article que parla sobre les futures capacitats de les màquines. Ordinadors més intel·ligents que els seus creadors...Una altra vegada amb les històries d'aquest estil, penso. I, pam!, al final de l'article descobreixo que un tal John Koza, de la Universitat d'Stanford(UK), ja ha creat una màquina que ha patentat invents propis. Espectacular...la màquina ha disenyat coses com una antena de comunicacions que la NASA fa servir. Ho ha fet la màquina, ella soleta!

I com ho ha aconseguit? Doncs home, seria molt pensar que jo puc donar una resposta a aquesta qüestió. Però a grans trets es podria dir que deixant-se inspirar, un cop més, per la natura s'ha creat la "programació genètica".

Els ordinadors corrents no són intel·ligents. Simplement tenen una capacitat de càlcul superior a la nostra. Per exemple, el conegut Deep Blue, aquell ordinador que va vèncer a Kasparov, ho va poder fer recolçant-se en una inmensa base de dades i calculant i sel·leccionant el millor moviment per guanyar. Però no va poder pensar una estratègia...les seves accions eren reaccions als moviments possibles del mestre dels escacs. Partida rera partida, la màquina tornaria a fer tot el procés de "pensar" des de 0.

En canvi, amb la "programació genètica" la màquina "aprén" i per cada iteració sel·lecciona els algoritmes que més bon resultat li han donat per començar a partir d'aquests i descartar els menys útils. Efectivament, evolució. Només sobreviuen els algoritmes més forts, més ràpids i més eficients.

Això, prediuen, pot portar a que cap el 2030...seguint l'evolució actual d'aquestes màquines que, aquestes podrien sobrepassar-nos intel·lectualment.

Fins ara sempre havia pensat que això no seria possible...però saber que hi ha una màquina que fa patents, doncs potser m'ha fet canviar de punt de vista.

I què passarà en aquest hipotètic futur? Els Mudhoney aconseguiran els seus somnis de pau gràcies a un bon govern d'aquests nous éssers amb consciència? O, contrariament, les màquines decidiran que el millor per elles és que nosaltres no hi siguem?


1 comentari:

Anònim ha dit...

llegir tot el bloc, bastant bo