Hi ha debats que tornen cíclicament, com els fascicles al setembre. Un cop més Tintín o més ben dit Hergé és acusat de ser racista, antisemita, nazi, etc. Aquest cop el gran debat a sorgit a Gran Bretanya. El tema és que volen prohibir el volum de Tintín al Congo per mostrar un caràcter racista.
La iniciativa, molt liberal no em sembla precisament i, home, contextualitzant i tenint en compte que Tintín al Congo data de 1930 doncs s'entenen certes coses. Ei, s'entenen, no vull dir que s'aprovin.
Tintín al Congo no és més que un reflex de la societat Belga i europea de l'època (com a mínim d'una part important). Ens en podem sentir avergonyits, però quin sentit té amagar-ho? Ho treuran dels llibres d'història també? Prohibiran aquelles pel·lícules on es parla del colonialisme? A partir de ja els europeus no haurem sigut mai ni colonialistes, ni racistes, ni salvatges ni res? Que ho siguin uns altres millor, no? Així podrem seguir sentint-nos moralment superiors als USA...aquell país de brètols que no fa més que declarar la guerra a governs que no saben ni situar en un mapa i que creu que els Tiranosaures Rex vivien amb Adan i Eva.
No crec en les prohibicions a la llibertat privada* d'escollir comprar un llibre i explicar, si és al teu fill doncs al teu fill, que en aquella època es considerava que els homes blancs eren superiors. Però que això, afortunadament ha canviat i s'ha demostrat que en igualtat de condicions el color de la pell no compta per res.
Tintín és un document molt ben treballat i que mereix un respecte abans de jutjar-lo amb una òptica alarmista.
*Puntualitzo privada, perquè amb els meus diners, a través d'un estament públic em nego a que es pagui el manteniment de monuments feixistes com el "Valle de los Caídos".
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Totalment d'acord...
Sóc de l'opinió de que les obres, siguin com siguin, s'han de respectar. Si pel que fos Hergé va dibuixar i guionitzar Tintin al Congo de la manera que ho va fer (i ho va fer per encàrrec, després dels Sòviets ell volia enviar Tintin als EUA, però el cap del seu diari li va dir que al Congo), doncs fet està. Cent anys més tard, i només perque s'ha fet famós... hem de modificar-ho? Suposo que molta gent hi estarà d'acord, però llavors seria hora de retocar milers de llibres, obres musicals, etc.
Retocar llibres o prohibir llibres ho trobo una tonteria, ho sento, però per mi la llibertat d'expressió és un dret fonamental, tant que mai prohibiria ni llibres que fessin apologia al terrorisme o al nazisme. El desenvolupament de la societat hauria de tenir com objectiu que la gent tingués la cultura suficient per poder-los valorar i que no per llegir un tractat nazi et converteixis en un, i que sigui la pròpia societat qui rebutgi aquests productes.
De totes maneres quan parlem de coses escrites fa tants anys encara és més absurd, doncs això forma part de la nostra història. Tintin és només un reflex d'una època on la majoria de la societat pensava així. Però és que a més seguint TOTES les aventures un veu l'evolució tant del personatge com del món que està vivint.
Voler desprestigiar una obra amb la què han crescut diverses generacions mostra que hi ha gent que no sap veure els problemes reals del món (o que vol distreure l'atenció)
Publica un comentari a l'entrada