dijous, 31 de maig del 2007

Què llestos són els EUA

Sorprés per la notícia mediambiental del dia (a ElPais)he decidit fer una petita reflexió.

Per què resulta que ara, precisament ara, els EUA diuen que s'ha de posar un tope a les emisions de CO2? Doncs, desgraciadament (o no), la resposta no és: "Finalment s'han adonat que això perjudica als éssers vius que actualment poblen el planeta Terra i alguna cosa s'ha de fer". La veritable resposta la podem trobar després d'unes línies. Cito: "George W. Bush, en la Casa Blanca, en vísperas de la cumbre del G-8, incide en ese segundo aspecto, al proponer la eliminación en los próximos seis meses de las barreras arancelarias que dificultan la difusión de tecnologías "limpias"" AAH! Mira-te'ls què espavilats que són!

Us pensàveu que els nordamericans són tontos i no són conscients del canvi climàtic? Ni de conya! Ells ja ho sabien de sobres. Tenen els millors científics del món allà cobrant (cert, també hi ha grups creacionistes i tal, però són molt espectaculars i van molt bé per omplir diaris amb notícies poc trascendentals). El que passa és que ara ja veuen clarament que això de l'ecologisme és un bon negoci a gran escala. Obviament, els exportadors i els que cobraran royalties per tot tipus de "tecnologies netes" no són ni els xinessos, ni els russos ni els coreans...sobretot centrem-nos en els xinessos. Industria ingent, mà d'obra barata, ens estan envaïnt el mercat amb productes barats i cada vegada més perfeccionats...solució? "Home, no podem trencar més encara les normes del lliurecomerç (ja tenen prou arancels per al que els interessa), doncs els exportem la nostra tecnologia superior!"

Potser el mercat no sempre s'ajusta com voldríem. I segurament hauria estat bé començar a reduir de debó les emisions de CO2 des de fa anys, però el cert és que sempre acaba ajustant-se amb més o menys intervenció governamental i si la demanda tira cap a "ecologia" doncs els donem el que volen. Si Europa es despista, els EUA ens tornaran a passar la mà "d'Adam Smith" per la cara.

Actualització: Si us interessa el tema, llegiu el comentari a TheEconomist (deixa el tema encara més claret)

1 comentari:

sukkus ha dit...

Està clar que la lluita contra països emergents és desenvolupar tecnologies superiors, q ells vagin copiant, q nosaltres anem avançant, fins q algun dia potser ens avancin. També és la manera de què molts productes seus no puguin entrar tan barats perquè no serien homologables. Bé, com a mínim és una bona notícia pel món, encara q el propòsit no sigui el què un a primera vista espera