dilluns, 31 de març del 2008

Digues-li trasvassament, digues-li "només la punteta"

Quin mal de cap que tinc ja de sentir cada matí per la ràdio discusions estúpides sobre aquest tema. Que si no és un trasvassament, que si és una xucladeta reversible, que si històries. És un trasvassament com una casa, ens agradi o no. De fet als de Lleida està clar que no els agrada gens.

Jo no discuteixo que sigui necessari ARA fer un trasvassament des del Segre. És més, penso que les comparacions amb el famòs trasvassament de l'Ebre són penoses. No estem parlant de regar camps de golf, sinó de donar de beure a una població considerable. Crec que la segona té una mica més d'ètica.

No obstant això, el que no pot ser és que haguem d'arribar a aquesta solució. Ja ho he comentat en més d'una ocasió amb algun amic i no arribem a entendre perquè al clima del mediterrani, amb tantes coses bones que té, ens entestem tots plegats en tenir el nostre jardinet amb gespa. Fantàstic! Com els escocesos comencin a voler taronges fresques a la Highland anem servits. Hi ha coses que són irracionals i si no poden ser, doncs no poden ser.

Obviament, això s'ajunta amb la vergonya snob disfressada de camp de golf. A veure, senyors meus, és un esport que es va inventar, un cop més, a Escòcia...Fora de tota lògica, com deia.

Però no tota la culpa és del ciutadà més o menys pijo de Barcelona. També tenim la mania de no implantar sistemes de regadiu ecològics i eficients i ens dediquem a innundar camps i camps...

Ah, i la cirereta final, els milers de litres que es perden diariament per l'estat deficient de moltes canonades...Au, aigua? qui la necessita? Sí, sí, ja ho sé que per arreglar una canonada d'aquestes dimensions hi haurà un munt de gent que es quedarà sense servei TEMPORALMENT. Però home, volem fer trasvassaments i no podem portar uns camions cisterna durant uns dies mentre es treballa en tres torns diaris per acabar el més aviat possible?

Potser sóc jo, que no tinc informació sobre el tema (si us plau, que algú m'il·lumini), però a mi em sembla que tenim molts comportaments irracionals i que tots plegats, els de ciutat, els de camp, els pobres i els rics ens ho hauríem de fer mirar ja que tot apunta a que l'aigua (potable) cada dia serà un bé més escàs.

1 comentari:

Pau ha dit...

No et puc il·luminar massa, Marc, però el que sí tinc molt clar és que el dispendi d'aigua que es fa a tots nivells és insostenible. Però mai hem tingut mancança i ningú s'hi mira gens. Des del usuari final, nosaltres, fins a l'indústria, tothom en fa un ús desmesurat, i resulta que no n'hi ha per tot. Evidentment no som Escòcia, i per tant no podem fer el mateix ús que ells de l'aigua, més que res que ells en tenen per donar i vendre. El golf, les urbanitzacions, els regadius sense optimització, etc. Ara ho deiem amb un company de feina, i pensava fer una entrada al meu blog sobre això. La conclusió, és per mí, que el que menys recursos té, al final sempre les pasa canutes, i al ric l'hi afecta quan llegeix el diari.
Salut