dijous, 20 de març del 2008

Equinocci

Avui és l’equinocci de primavera, és a dir, el dia i la nit duren exactament el mateix (equi), 12 hores.

L’equinocci, ràpidament és quan ens trobem més propers a l’astre rei i es produeix dues vegades l’any. També hi ha els dos solsticis, el d’estiu i hivern, que igualment es donen dues vegades l’any quan la Terra s’allunya més del Sol en la seva òrbita el•líptica. La variació de temperatura, doncs, va en funció de la inclinació de l’eix de rotació del nostre planeta i no tant segons si estem més o menys a prop del Sol (dins de la nostra òrbita, és clar).



Independentment de la descripció del fenomen físic, el que també és interessant és veure com aquests esdeveniments astronòmics han influït i encara avui influeixen sobre la nostra cultura. No és casualitat que la religió hagi marcat aquesta data en el calendari, per exemple la cristiana com a moment de resurrecció de Crist. En altres cultures, aquestes dates també són o han estat celebrades d’alguna manera. Concretament l’equinocci de primavera s’associa amb Afrodita a Grècia o Venus a Roma, amb Hathor a Egipte i amb Ostara a Escandinàvia.

Si bé Ostara és una celebració més nova, les altres dues fan referència a la vida, a la fertilitat de la terra, al sexe, a la reproducció, al desig. Com bé es diu “la primavera la sangre altera”. . Em sembla molt bé, el que passa que el cristianisme o l’herència jueva, el tema sexe sempre l’ha vist com un tabú i es prefereix anar pel carrer carregant enormes altars, o fotent-se garrotades a l’esquena o clavant-se en una creu...tot molt natural. Com a mínim hi ha una resurrecció, una tornada a la vida després de la mort. Quin problema hi ha en el sexe? És saludable, fas esport, et diverteixes i, sobretot, coneixes gent! Obviament, i amb els temps que desafortunadament corren, sempre amb el “xubasqueiru du pitu”, que dirien els portuguesos.
En definitiva, aprofiteu aquest fenomen astronòmic per gaudir de la vida, de la llum, de la temperatura benigna i deixeu d’estar enganxats a la pantalla del PC i aneu a donar una volta que us permeti disfrutar de la vista, que la vida ja es prou puta com per anar amb martiris autoimposats!

Salut!

1 comentari:

sukkus ha dit...

M'ha agradat aquest post "variopinto" (mira, aquesta paraula la trobo a faltar en català, segons el traductor oficial gencat només surt "variat", que no és per mi ben bé el mateix)