dimecres, 5 de març del 2008

Guitar Hero…una addicció amb ritme

Per a disgust de veïns i companys de pis, estic absolutament enganxat al Guitar Hero. Segur que ja sabeu de què va el joc. La mecànica és ben simple: Guitarra de plàstic en mà, tens 5 botons per pitjar amb la mà esquerra i una mena de palanqueta on, amb la mà dreta, “toques” la nota marcada prèviament amb la mà esquerra. Es tracta de seguir el ritme i anar clavant les notes que van baixant per la pantalla.

Òbviament és molt més senzilla la teoria que la pràctica, perquè les cançons, majoritàriament rockeres, són cada vegada més complicades i et pots tornar boig.

Però per què un joc com aquest és tan addictiu? Per què quan vas a dormir veus les notes que cauen...Molts som els que hem experimentat l’efecte “Tetris”.

Doncs llegint sobre el tema, resulta que la culpa és del nostre cervell. Sí, en efecte, el nostre cervell s’enganxa a jocs com el Tetris o el Guitar Hero perquè posen a prova la seva habilitat per aprendre, per reaccionar cada vegada més i més ràpid i, amb el temps, aconseguir donar una resposta correcta a un estímul (una nota, una fitxa amb forma de T que cau a tota pastilla), que una setmana abans hauria errat. Quan es juga a aquests jocs es creen noves connexions neuronals. Si bé pot estar més discutit si el nostre cervell crea noves neurones passada l’etapa adolescent, que cada vegada sembla que sí, el que no té cap discussió és que es creen noves connexions...noves vies de transmissió de dades (impulsos elèctrics i químics). A més connexions, més velocitat de resposta...

I finalment, en el cim de la mecanització de les accions, tenim el cerebel. Oh, quan aconsegueixes fer una cosa aparentment complicada sense esforç (per exemple un cirurgia operant a través d’una pantalla de televisió o un astronauta que fa servir un braç mecànic de metres de longitud a l’espai amb tota naturalitat) és que aquestes accions, a base de pràctica continua, es fan a un nivell gairebé inconscient...des del cerebel.

Així doncs, el meu objectiu ociós és arribar en breu a un nivell tal de domini del Guitar Hero que pugui tocar les meves cançons preferides sense ni mirar la pantalla. Com aquest nano!

1 comentari:

Pau ha dit...

Estic enganxat, sí, jo també, però no al "guitar hero". a la tonteria més gran del món. Al "Brain training II" al final de tots els jocs, que sí que enganxen pq et piquen pq siguis millor, i possiblement per l'explicació que dones a la teva entrada; el que deia, al final de totes les possibles pr`ctiques, hi ha una espècie de tetris, una mica cutrillo, però fa una setmana que no foto res més q probar de superar-me. bon cap de setmana.
Per cert ja sé q no ens coneixem de res, però és la màgia d'això, però et convido a que vegis el meu nou blog: http://lavidaenpau.blogspot.com/
o no, tú mateix